Sałatka z fasolką mung

Fasolka mung to wyjątkowe źródło białka, błonnika, soli mineralnych i witamin z grupy B. Do tego jest pysznym uzupełnieniem codziennego jadłospisu.

Dlaczego warto jeść fasolkę mung?

Jak zapewne wiecie od jakiegoś czasu eksperci od żywienia zalecają znaczące ograniczenie spożycia mięsa. Choć dieta wegetariańska niekoniecznie będzie do każdego pasować to nasza wiedza o żywieniu pozwala stwierdzić, że osoby spożywające duże ilości mięsa, szczególnie w formie przetworzonej, częściej mają problemy ze zdrowiem.

Zdrowe i lekkie przepisy


Dlatego też warto poszukać alternatyw do mięsa - najlepiej smacznych i łatwych do przygotowania, a jednocześnie dostarczających wartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Takim właśnie produktem jest fasola mung. Od tradycyjnej fasoli typu "Jaś" różni się kolorem i rozmiarem — nasionka są drobne i zielone. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka (około 25% suchej masy), witamin z grupy B, błonnika pokarmowego i alkalizujących soli mineralnych.

Jej niewątpliwą przewagą nad innymi fasolami jest niska zawartość związków antyodżywczych. Dzięki temu fasolę tę wystarczy przepłukać wodą i ugotować (czas gotowania to około 20 minut), nie ma potrzeby jej wcześniejszego namaczania czy kilkakrotnego zmieniania wody. Dlatego też można ją łatwo przygotować na co dzień.

Sałatki na diecie


Sałatka z fasolką mung
Moim zdaniem fasolka mung pasuje do wielu potraw. Można na jej bazie przygotować typowe dania obiadowe (jak choćby "fasolka po bretońsku"), ale jest też rewelacyjnym dodatkiem do sałatek.

Ja najchętniej przygotowuję sałatkę z tą fasolką z następującego przepisu:
— 1 garść miksu sałat
— 3 garści ugotowanej fasolki mung
— 1 pomidor
- ¼ papryki
— kilka cienkich plasterków wędzonego łososia
— 1 łyżeczka oliwy i soku z cytryny
— do przyprawienia szczypta pieprzu

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Fasolkę przyprawiam pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny, mieszam z warzywami i łososiem. W ten sposób w kilka minut uzyskuję bardzo pożywne i pyszne danie.

Smacznego!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Najlepsze orzechy na utratę wagi Fit ciasto marchewkowe Wegańskie ciasteczka Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia?

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia