Moje śniadanie mistrzów

Przepis na śniadanie tak pyszne, że trzeba się nim podzielić!

Są dania zupełnie niepozorna, a jednak pyszne i sycące.

Takie właśnie jest śniadanie jakie wymyśliłam na sobotę i chciałam się nim z Wami podzielić — póki jeszcze trwa sezon na figi i możecie się nim nacieszyć.

Pudding chia na mleku migdałowym z figami

To naprawdę proste!

Potrzebujecie:

  • garść płatków migdałowych
  • łyżeczkę miodu
  • szczyptę wanilii
  • szklankę gorącej wody
  • 3 łyżki nasion chia
  • figi — świeże, dojrzałe, pyszne :)


Jak przygotować?

Zaczynamy od zrobienia mleka migdałowego. Płatki zalewamy wrzątkiem i miksujemy z wodą przez 5 minut. Po tym czasie trzeba oddzielić mleko od wiórków migdałowych (można też użyć w całości, ale wtedy jest mniej kremowe, bo czuć wiórki). Można to zrobić przez specjalne drobne sitko do mleka roślinnego lub zwykłą tetrę.

Uzyskany płyn mieszamy z wanilią i miodem i dodajemy nasiona chia (wiórków nie wyrzucamy! można je wykorzystać zamiast mąki do pieczenia ciasteczek — jak nie mamy czasu to trzeba je zamrozić).

Teraz pojawia się trudny etap — bo pudding chia robi się idealny dopiero po 2–3 godzinach, więc musimy poczekać. A potem już tylko wrzucić pokrojoną figę i gotowe!

Zobacz również: Jakie partie ciała wyrzeźbisz, ćwicząc na tych sprzętach?

Ze względu na to czekanie — polecam sam pudding przygotować wieczorem i zostawić na noc do pęcznienia w lodówce.

Śniadanie takie jest jednocześnie sycące, ale też lekkie - ze względu na śluzy oblepiające nasionka to dobry pomysł dla wszystkich, którzy mają problem ze zgagą, refluksem, wrzodami — łagodzi bowiem dolegliwości.

Smacznego!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Domowe batoniki musli (bez pieczenia) 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Wegańskie ciasteczka Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię FIT deser Bounty z kubeczka TARTA DAKTYLOWA Z PROTEINOWYM KREMEM KOKOSOWYM i borówkami Obłędny pudding z tapioki z wanilią, musem z mango i truskawkami Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami FIT ptasie mleczko