Wiosna na talerzu
KRYSTYNA POGOŃ • dawno temu • 6 komentarzyNadeszła wiosna a wraz z nią pierwsze warzywa. Przedstawiam Wam więc przepis na szybkie i zdrowe danie jakie można przygotować w 25 minut.
Pęczak z młodą kapustą i szparagami
To danie to moja wersja łazanek — ale odchudzona i zdrowsza. I żeby było pyszniej i jeszcze zdrowiej oprócz kapusty są w nim jeszcze szparagi — źródło witamin z grupy B, przeciwutleniaczy i co najważniejsze wyjątkowych frakcji błonnika pokarmowego korzystnie wpływających na mikroflorę przewodu pokarmowego.
Do przygotowania dania (około 4 porcji) będą Wam potrzebne:
1 młoda kapusta
1 pęczek białych szparagów
100 g wędzonego fileta z kurczaka
2 łyżki masła klarowanego
150 g suchej kaszy pęczak
1 łyżka oliwy
Przyprawy: sól sodowo-potasowa, pieprz, kminek
Na początku trzeba ugotować kaszę. Należy zagotować 300 ml wody wraz z oliwą (lekko osolonej), wsypać kaszę i gotować aż woda zostanie wchłonięta. Dzięki temu uzyskać kaszę o delikatnej, ale nie rozgotowanej konsystencji. Idealną do takiego dania i o niższym Indeksie Glikemicznym niż gdyby ją ugotować tradycyjnie.
W drugim garnku należy rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić poszatkowaną kapustę i pokrojone szparagi, lekko osolić i dodać przyprawy, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Gdyby warzywa przywierały do dna można dodać odrobinę wody. Pamiętajcie, że młode warzywa szybko robią się miękkie, nie ma potrzeby gotować ich długo (a im krócej działamy wysoką temperaturą tym wyższa wartość odżywcza takiego dania). W międzyczasie na patelni rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka (w ten sposób uzyskujemy dietetyczne "skwarki").
Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane mieszamy je w jednym garnku i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku i danie gotowe.
Smacznego!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze