Sałatka z fasolką mung
KRYSTYNA POGOŃ • dawno temu • 8 komentarzyFasolka mung to wyjątkowe źródło białka, błonnika, soli mineralnych i witamin z grupy B. Do tego jest pysznym uzupełnieniem codziennego jadłospisu.
Dlaczego warto jeść fasolkę mung?
Jak zapewne wiecie od jakiegoś czasu eksperci od żywienia zalecają znaczące ograniczenie spożycia mięsa. Choć dieta wegetariańska niekoniecznie będzie do każdego pasować to nasza wiedza o żywieniu pozwala stwierdzić, że osoby spożywające duże ilości mięsa, szczególnie w formie przetworzonej, częściej mają problemy ze zdrowiem.
Dlatego też warto poszukać alternatyw do mięsa - najlepiej smacznych i łatwych do przygotowania, a jednocześnie dostarczających wartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Takim właśnie produktem jest fasola mung. Od tradycyjnej fasoli typu "Jaś" różni się kolorem i rozmiarem — nasionka są drobne i zielone. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka (około 25% suchej masy), witamin z grupy B, błonnika pokarmowego i alkalizujących soli mineralnych.
Jej niewątpliwą przewagą nad innymi fasolami jest niska zawartość związków antyodżywczych. Dzięki temu fasolę tę wystarczy przepłukać wodą i ugotować (czas gotowania to około 20 minut), nie ma potrzeby jej wcześniejszego namaczania czy kilkakrotnego zmieniania wody. Dlatego też można ją łatwo przygotować na co dzień.
Sałatka z fasolką mung
Moim zdaniem fasolka mung pasuje do wielu potraw. Można na jej bazie przygotować typowe dania obiadowe (jak choćby "fasolka po bretońsku"), ale jest też rewelacyjnym dodatkiem do sałatek.
Ja najchętniej przygotowuję sałatkę z tą fasolką z następującego przepisu:
— 1 garść miksu sałat
— 3 garści ugotowanej fasolki mung
— 1 pomidor
- ¼ papryki
— kilka cienkich plasterków wędzonego łososia
— 1 łyżeczka oliwy i soku z cytryny
— do przyprawienia szczypta pieprzu
Fasolkę przyprawiam pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny, mieszam z warzywami i łososiem. W ten sposób w kilka minut uzyskuję bardzo pożywne i pyszne danie.
Smacznego!
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze