Moje śniadanie mistrzów
KRYSTYNA POGOŃ • dawno temu • 1 komentarzPrzepis na śniadanie tak pyszne, że trzeba się nim podzielić!
Są dania zupełnie niepozorna, a jednak pyszne i sycące.
Takie właśnie jest śniadanie jakie wymyśliłam na sobotę i chciałam się nim z Wami podzielić — póki jeszcze trwa sezon na figi i możecie się nim nacieszyć.
Pudding chia na mleku migdałowym z figami
To naprawdę proste!
Potrzebujecie:
- garść płatków migdałowych
- łyżeczkę miodu
- szczyptę wanilii
- szklankę gorącej wody
- 3 łyżki nasion chia
- figi — świeże, dojrzałe, pyszne :)
Jak przygotować?
Zaczynamy od zrobienia mleka migdałowego. Płatki zalewamy wrzątkiem i miksujemy z wodą przez 5 minut. Po tym czasie trzeba oddzielić mleko od wiórków migdałowych (można też użyć w całości, ale wtedy jest mniej kremowe, bo czuć wiórki). Można to zrobić przez specjalne drobne sitko do mleka roślinnego lub zwykłą tetrę.
Uzyskany płyn mieszamy z wanilią i miodem i dodajemy nasiona chia (wiórków nie wyrzucamy! można je wykorzystać zamiast mąki do pieczenia ciasteczek — jak nie mamy czasu to trzeba je zamrozić).
Teraz pojawia się trudny etap — bo pudding chia robi się idealny dopiero po 2–3 godzinach, więc musimy poczekać. A potem już tylko wrzucić pokrojoną figę i gotowe!
Ze względu na to czekanie — polecam sam pudding przygotować wieczorem i zostawić na noc do pęcznienia w lodówce.
Śniadanie takie jest jednocześnie sycące, ale też lekkie - ze względu na śluzy oblepiające nasionka to dobry pomysł dla wszystkich, którzy mają problem ze zgagą, refluksem, wrzodami — łagodzi bowiem dolegliwości.
Smacznego!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze