Moje śniadanie mistrzów
KRYSTYNA POGOŃ • dawno temu • 1 komentarzPrzepis na Å›niadanie tak pyszne, że trzeba siÄ™ nim podzielić!
Są dania zupełnie niepozorna, a jednak pyszne i sycące.
Takie wÅ‚aÅ›nie jest Å›niadanie jakie wymyÅ›liÅ‚am na sobotÄ™ i chciaÅ‚am siÄ™ nim z Wami podzielić — póki jeszcze trwa sezon na figi i możecie siÄ™ nim nacieszyć.
Pudding chia na mleku migdałowym z figami
To naprawdÄ™ proste!
Potrzebujecie:
- garść płatków migdałowych
- łyżeczkę miodu
- szczyptÄ™ wanilii
- szklankÄ™ gorÄ…cej wody
- 3 łyżki nasion chia
- figi — Å›wieże, dojrzaÅ‚e, pyszne :)
Jak przygotować?
Zaczynamy od zrobienia mleka migdałowego. Płatki zalewamy wrzątkiem i miksujemy z wodą przez 5 minut. Po tym czasie trzeba oddzielić mleko od wiórków migdałowych (można też użyć w całości, ale wtedy jest mniej kremowe, bo czuć wiórki). Można to zrobić przez specjalne drobne sitko do mleka roślinnego lub zwykłą tetrę.
Uzyskany pÅ‚yn mieszamy z waniliÄ… i miodem i dodajemy nasiona chia (wiórków nie wyrzucamy! można je wykorzystać zamiast mÄ…ki do pieczenia ciasteczek — jak nie mamy czasu to trzeba je zamrozić).
Teraz pojawia siÄ™ trudny etap — bo pudding chia robi siÄ™ idealny dopiero po 2–3 godzinach, wiÄ™c musimy poczekać. A potem już tylko wrzucić pokrojonÄ… figÄ™ i gotowe!
Ze wzglÄ™du na to czekanie — polecam sam pudding przygotować wieczorem i zostawić na noc do pÄ™cznienia w lodówce.
Åšniadanie takie jest jednoczeÅ›nie sycÄ…ce, ale też lekkie - ze wzglÄ™du na Å›luzy oblepiajÄ…ce nasionka to dobry pomysÅ‚ dla wszystkich, którzy majÄ… problem ze zgagÄ…, refluksem, wrzodami — Å‚agodzi bowiem dolegliwoÅ›ci.
Smacznego!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze